Resum Myanmar

El primer xoc de Myanmar és la gent, i sobretot en le àrees turísticament poc explotades. Tothom té un somriure per tu i més si t’esforces en dir 3 paraules en la seva llengua. A més d’un somriure si poden t’ofereixen el què sigui. I això ho diem nosaltres que no som precisament els que més ens impresionem per aquest tipus de coses. És també un país moooooolt rural i molt desforestat, gairebé no hi queden boscos. També és el primer país que ens creuem en època seca i no hem vist ploure ni un sol dia ( vam sentir ploure 2 nits). A la zona muntanyosa del nord refresca i molt a les nits tot i que tampoc estem a graaaaans alçades (uns 1000m). No té res espectacular però és un d’aquells països que et pot atrapar i si no fos pel límit de visa i les restriccions del govern podriem haver estat molt més temps. Les infrastructures estan força justetes però això pot tenir el seu encant. La nostra percepció és que hi ha força classe mitjana, ja que veus molta gent amb vehicle propi, mòbil i càmara i molt turisme local. I a les grans ciutats, sobretot a Yangon, es palpa un moviment cultural i social força important. Si teniu l’oportunitat d’anar a un país del sud-est asiàtic ara és el moment de Myanmar, abans que comenci a canviar.

El que més ens ha agradat:
– No ens cansarem de repetir-ho, la gent.
– Hpa-An
– El trekking de Kalaw  al llac Inle
– L’encara molt desconegut sud
– Trobar un mercat a qualsevol hora del dia/nit.

El què ens ha decepcionat:
– La Golden Rock: el trek no val la pena així com també el xou que tenen muntat allà dalt.
– Els preus dels hotels.
– El menjar és passable però no gaire variat. L’arròs es força sonso, com el nostre.
– La gent de Bagan. Esperem que la resta no es tornin com ells.

Dormir:
Hem anat només a hotels i guesthouses autoritzats pel govern amb un pressupost màxim per nit de 20000 xatys. Poques vegades hem dormit per menys de 17000 kys tot i dormir en habitacions força bàsiques, amb bany compartit i wifi quasi inexistent.
Gastat: 353.450 KYS (31, 5%).

Menjar:
Com dèiem abans una mica repetitiu, l’arròs no és gaire bo comparativament amb la resta d’Àsia. Els noodles però són un apart, moooolt més bons. Hem menjat gairebé sempre en paradetes de mercat i algun dia en algun bar local. Els dolços no són gaire bons i en general la fruita cara i no massa bona ( en algunes zones la síndria i la papaia es poden comprar). Els cítrics i les pomes venen de la Xina i en general són prohibitius. Els esmorzars dels hotels no són gaire bons i sempre consten del matieix: ou en qualsevol versió + torrades amb mantega i mermelada + cafè o tè.  A vegades és millor anar a esmorzar a fora uns noodles. L’arròs sempre amb curris, i trobar vegetarià és gairebé impossible ( peix o carn molt greixosa). Quan dius ta ta louk que vol dir vegetarià et miren amb cara de por a molts llocs. Els noodles els fan en sopa o freds. Els de sopa de la zona shan amb un moc que posen són els més bons, en Manel n’estä enamorat. Això si en tots poden tonelades de brou de pollastre i avisar pel picant. El menjar ès en general moooolt barat sobretot als mercats, hem arribat a dinar els dos perr equivalent a 0, 4 euros.
Gastat: 158450 KYS (14%)

Transport:
Ens hem mogut amb vaixell, autobús, tren, pick-up i lloguer de bicis i motos. En general tant els vaixells com els busos tenen hores intempestives. O els agafes a les 3 del matí o arribes a les 04 de la matinada. Al sud el vaixell és la única forma pels turistes i és mooooolt car, de fet és més d’un terç del pressupost de transports. Els busos poden ser mitjanament decents o no gaire, sense a/c o amb a/c que no funciona i a vegades amb olor de peix podrit. A vegades en alguns busos fins i tot et donen ampolles d’aigua. Hem arribat a fer 7 hores del tirón sense una sola parada. Els trens són destartalats però xulos, amb molts sotracs i sempre amb mínim una hora de retard, però el mitjà de transport que més ens ha agradat. La moto i la bici són molt bones maneres de moure’s quan vols anar aprop i et trobes en zones més rurals on hi ha poc tràfic i males connexions.
Gastat: 348000 KYS (31%).

Entrades i activitats:
En aquest país ens ha resultat força elevat perquè hem de pagar les entrades a Bagan i Inle que són obligatòries si t’acostes a la zona, no és possible liurar-te. Ens hem colat a varis llocs on no hi havia vigilància, és bastant típic això. També inclou les entrades a les coves de Hpa-An, la turistada del bot allí, i sobretot el trekking al llac inle, ja que l’hem comptat íntegrament aquí i son el menjar i dormir de 3 dies i 2 nits.
Gastat: 190000 KYS (17%)

Personal:
Compres variades. Comissions de caixer per haver de treure diners (5000 kyats o 4 euros treguis el què treguis). Hem aprofitat per comprar un xubasquero que lluis va perdre a tailàndia, algun pongo i algunes cosetes més.
Gastat: 72450 KYS (6, 5%).

Total: 1123150 KYS (898, 8 €/28 dies i 2 persones=  16, 05 € persona/dia).

Els canvi era aproximadament 1250 KYS=1€.

Un pensament sobre “Resum Myanmar

Deixa un comentari