Un bon sopar cambodjà

image

Aquí estem altra vegada amb unes quantes receptes. Ara toca Cambodja. Tenen una cuina molt carnívora i amb base d’arròs i noodles. Es gairebé impossible no menjar carn ja que  no els hi cap al cap un plat nomes amb verduretes. S’ha de dor que les sopes són delicioses, el brou de gamba que fan està ñer llepar-se els dits.
Doncs hem fet el curs de cuina a Battambang on haviem vist que hi havia un parell de llocs on en feien. Ens decantem per un lloc que no sortia ni a internet ni a cap guia anomenat Coconut. Un restaurant que el porta en Lily, un noiet de 23 anys que tot orgullós exposa el seu títol de xef a una de les curioses parets del local. Triem aquest ja que en Lily ens dona bon rotllo, a més se’ns ha ofert a fer una versió vegetariana de tot. Aprendrem a fer un entrant, una sopa, un plat principal i un postre. El preu força correcte, 10 dòlars. Com diu ell, gairebé el què costaria el mateix àpat però aprenent a fer-ho.
Quedem doncs a les 15:30 amb ell per anar al mercat a comprar… La sortida al mercat és més simbòlica que una altra cosa, com diu ell tot ho ha comprat la mare al matí que és molt més bona que ell regatejant ( les dones en aquest país són les que cuinen i les que saben millor com barallar-se pels preus als mercats, paraules textual). Ens ensenya algunes parades amb fruites, peixos i herbes que no coneixem per a que ens fem una idea, ens ensenya com preparen ells la llet de coco i anem a cuinar!!!

image

Sortida al mercat

image

ROTLLETS DE PRIMAVERA FREGITS

image

Ingredients
– 200 g de taro (sembla yuca però es pot substituir per moniato.
– 100 g de pastanaga.
– 30 g de ceba tendra (son minúscules i la fan servir tota, fulles incloses).
– Una culerada de postre de pebre negre mòlt.
– Una culerada de postre de sal.
– Una culerada de postre de sucre.
– Una culerada de postre de brou de pollastre en pols.
– Oli vegetal.
– Paper d’arròs (n’hi ha amb aigua per fer al vapor, i per fregir porta ou). Es pot utilitzar pasta filo.

Preparació
– Pelar el taro i pastanaga i ratllar-los (fi).
– Tallar la ceba en juliana
– Barrejar la pastanaga, taro, ceba i les especies tot exprement amb la ma.
– Posar una cullerada de la mescla sobre el paper d’arròs i enrotllar-ho (veure fotos).
– Fregir amb molt oli fins que quedi forç daurats.
– Un cop fregits escórrer els rotllets en vertical per tal que deixin anar tot l’oli.
– Servir amb salsa chili i/o ketchup

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

NOTA: La versió original és amb porc. Caldrà afegir 300 g de carn picada.

SOPA TOM YUM VEGETARIANA

image

Ingredients
– 4 branques de citronella
– 4 fules de kaffir lime
– 10g de galangal (substituible per gingebre)
– 4 dents d’all
– 2 cebes mitjanes
– 4 tomaquets petits
– 400g de bolets tipus gírgola
– 2 pastilles de pasta Tom Yum (Knorr)
– Sal, sucre, brou de pollastre en pols, salsa de peix i suc de llima al gust
– 4 fulles de Sawleaf (substituible per julivert)
– 4 fulles de fresh basil (substituible per alfàbrega)
– Chilis al gust (opcional)

Preparació
– Tallar els bolets amb la ma a tires
– Tallar la ceba a trossos grans. Tallar-les per la meitat i cada meitat en 6 o 8
– Tallar el tomàquet a quarts
– Posar a bullir un litre d’aigua
– Afegir-hi la citronella, kaffir lime i el galangal
– Quan arrenqui el bull, afegir-hi la ceba, els bolets i les pastilles Tom Yum
– Al cap d’una estona afegir la salsa de peix, sal, sucre, llima i brou en pols al gust. Anar tastant finss que ens agradi els gust
– Finalment afegir-hi el tomàquet i bullir uns 5 minuts més
– En emplatar posarper sobre el basil i les sawleafs per donar-hi mes gust.

NOTA: El plat es serveix amb arròs bullit a banda. El galangal, la citronella i el kaffirlime no es mengen.
El plat original és amb pollastre, en el mateix posar mig kilo d’òssos de pollastre per donar més gust.

TOFU LOK LAK

image

Ingredients:
– 2 safates de tofu del dur.
– Oli vegetal.
– 4 ous.

Per la salsa del tofu:
– 1 rajolí de salsa de soja.
– 4 cullerades de salsa d’ostres.
– 4 cullerades de ketxup.
– 4 cullerades de salsa xili.
– 1 cullerada de postre de sal.
– 1 cullerada de postre de sucre.
– 1 cullerada de postre de brou de pollastre en pols.
– 1 cullerada de postre de pebre mòlt.
– 4 caps d’all.

Per la salsa Lok Lak:
– Suc de 2 llimes.
– 1 cullerada de postre de sal.
– 1 cullerada de postre de sucre.
– 1 cullerada de postre de brou de pollastre en pols.
– 1 cullerada de postre de pebre mòlt.
Per les verdures:
– 4 fulles d’enciam.
– 1 ceba mitjana.
– 1 tomàquet.

Preparació:
– Laminar el tofu en trossos de 1, 5-2 cm i fregir per les 2 bandes. Deixar refredar.
– Tallar a daus de 4×4 en cada làmina.
– Afegir tots els ingredients per la salsa de tofu al tofu i remenar lleugerament, vigilant de no trencar el tofu.
– Fregir els 4 ous i reservar.
– Picar fi els 4 caps d’all i fregir-los.
– De seguida posar el tofu amb la salsa a fregir, anar remenant perquè no cremi l’all. Passar una mica d’aigua per aprofitar tota la salsa i tirar-ho a la paella vigilant.
– Un cop cuit, reservar.
– Posar al plat una fulla d’enciam a un cantó amb les rodanxes de tomàquet. Al centre del plat posar unes rodanxes de ceba.
– Posar el tofu sobre la ceba i l’ou sobre el tofu.
– Barrejar tots els ingredients de la salsa Lok lak i passar per la mateixa paella una mica amb les restes del tofu. Posar en un recipient per salses  al costat del plat.

Nota: servir amb arròs. L’original canvia el tofu per carn de vedella, es fa el mateix però amb vedella enlloc de tofu.

COCONUT LILY

image

Ingredients
– Polpa de 1/2 coco verd o 250ml de llet de coco en llauna
– 259ml de llet. Si es fa servir llet de coco, no cal.
– 50g de sucre
– 5 làmines de gelatina neutra
– Unes gotes de vainilla

Preparació
– Posar la gelatina en aigua freda
– Fer batut de coco a la batedora amb el coco i part de la llet. Si s’utilitza llet de coco, aquest pas no cal.
– Posar a bullir el batut/llet de coco juntament amb el sucre.
– Afegir gotes de vainilla al gust i parar el foc.
– Afegir la gelatina estovada abans i remenar bé.
– Omplir les flameres amb la mescla deixar refredar i posar-ho unes hores a la nevera (fins que qualli)

NOTA: es pot subtituir la vainilla per pell de llima.

image

Amb el xef i un company de classe

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s