Un bon dinar esrilanquès

image

La casa del curs de cuina o white house

image

La Chamilla cuinant

Com vam dir en algun post passat, vam fer un curs de cuina esrilanquesa amb cuina de llenya a Unawatuna. El vam fer amb la Chamila, una noia esrilanquesa molt agradable i simpàtica, que viu amb la seva mare   la White House del poble , situada a la drecera per anar a la platja dese la carretera principal. Ens va ensenyar a fer un bon arròs amb curris de chutney, alberginia, mongeta, col i carbassa; tambe vam fer wade, rotty.

ARRÒS AMB CURRIS

En gairebé tots els curris es fa servir llet de coco, per veure com es fa aquesta i l’arròs, consultar l’entrada del primer dia a Colombo amb en Vajira.
Pels curries:

Chutney:

image

Ingredients
– 2 cebes de figueres
– 2 pastanagues ratllades
– Vinagre de coco
– 7 dents d’all
– 5 cm de gingebre
– Una cullerada de postre de mostassa mòlta
– 1 pessic de pebre vermell picant
– Una cullerada de postre de pebre mòlt
– 3 Chilis verds i fescs
– Aigua
– Sal

Preparació
– Pelar les cebes i les pastanagues i rentar-les amb aigua amb sal.
– Tallar la ceba, no gaire petita. Ells fan servir cebes de la mida d’una dent d’all, és a dir que no cal escarrassar-se a tallar-la gaire. Afegir-la a un bol de terrissa amb aigua amb sal i escalfar fins a bullir.
– Mentrestant aixafar al morter l’all i el gingebre fins a fer una pasta.
– Posar el vinagre a l’olla i escalfar. Afegir la barreja d’all i gingebre, els pebres i la mostassa.
– Als 2 minuts afegir-hi les dues pastanagues ratllades i als 5 minuts les cebes escorregudes.
– Deixar una estona a foc baix i s’afegeix els chilis (cadascun tallat en 3 trossos).
– Remenar i aixafar amb una cullera.

Aquest curri es por guardar una setmana a la nevera.

Curry de carbassa

image

Ingredients
– 1/6 de carbassa
– 1/8 de ceba
– Sal gruixuda
– 15 fulles de curry
– 1/2 cullerada de chili mòlt
– 1 un pessic generós de safrà
– Una cullerada de postre de mostassa mòlta
– Una cullerada de postre de pebre mòlt
– 1 Cullerada sopera de curry en pols
– 1 o 2 dents d’all
– Força llet de coco

Preparació
– Tallar la carbassa a trossos 4 o 5cm (amb pell)
– Afegir un pessic de sal gruixuda les fulles de curry, la ceba a trossets, el chili i el safrà.
– Posar a escalfar la mescla.
– Afegir mentre bull la mostassa, el pebre, l’all (sencer i pelat), i la llet de coco.
– Si fa falta afegir aigua o mes llet de coco (ha de quedar caldós).
– Quan està quasi a punt, afegir el curry en pols.
– Retirar als 3 minuts.

Curry de mongeta

image

Ingredients
– 100 g de mongeta rodona
– 1/8 de ceba
– Sal gruixuda
– 15 fulles de curry
– 1/2 cullerada de chili mòlt
– 1 un pessic generós de safrà
– 1 Cullerada sopera de curry en pols
– Una mica de llet de coco

Preparació
– Tallar la mongeta a trossets
– Afegir un pessic de sal gruixuda les fulles de curry, la ceba a trossets, el chili i el safrà.
– Posar a escalfar la mescla.
– Afegir la llet de coco  deixar bullir fins a que es redueixi
– Quan està quasi a punt, afegir el curry en pols.
– Retirar als 3 minuts.

Curry de col

image

Ingredients
– Mitja col petita
– 1/2 ceba
– 1/2 cullerada de chili mòlt
– 1 un pessic generós de safrà
– Poca llet de coco

Preparació
– Tallar en juliana la col i la ceba.
– Afegir el safrà i el chili i posar a escalfar.
– Quan s’evapori l’aigua que deixa anar la col, afegir-hi la llet de coco.
– Deixar-ho a foc lent i remenar molt de tant en tant; fins que quedi textura com de trinxat. (Si quedés massa sec, afegir una mica d’oli de coco.

Curry d`albergínia

image

Ingredients
3 alberginies molt petites
– 1 culleradeta de safrà
– Oli de coco
– Sal
– 1 llima
– Un tomàquet petit
– 1/2 ceba

Preparació
– Tallar l’albergínia en tires molt primes.
– Immediatament posar-hi el safrà per tal que no ennegreixi.
– Posar poc oli a la paella i fregir l’alberginia amb la sal.
– Quan està a punt fa una olor i soroll característic.
– Retirar i afegir-hi el suc de la llima, el tomàquet i la ceba crua a rodanxes i barrejar-ho tot amb la ma.

ROTTY

image

És el pa per excel.lència esrilanquès i indi.

Ingredients
– 250g de farina de blat
– 1/2 coco ratllat
– Aigua amb sal
– Oli de coco

Preparació
– Barrejar la farina, el coco i l’aigua fins aconseguir una textura pastosa.
– Si ens passem d’aigua, afefir més coco o farina.
– Fer 4 boles amb la massa i untar-les amb una mica d’oli.
– Aixafar cada bola en un recipient rodó fins tenir un cercle. El gruix el tria un mateix.
– Posar una mica d’oli a la paella i quan està ben calent afegir-hi la massa.
– Coure pels dos costats fins que tingui un color marró.

Variants:
– Si no es vol posar coco, caldrà afegir-hi més oli.
– Rotty de pastanaga:
     – Un cop feta la massa i abans de coure-la, afegir-hi pastanaga ratllada. Coure.
– Egg rotty: fer la massa molt fina, afegir un ou i ceba picada entre dues capes o plegant la primera. Coure.

WADE

image

És una mena de croqueta de llenties. Si està ben feta és un dels millors menjars.

Ingredients
– Llenties taronja
– Chili sec i mòlt
– 1/4 de ceba
– Oli de coco
– Aigua i sal

Preparació
– Dixar les llenties en remull mínim una hora.
– Escórrer-les i picar-les al morter (no massa, que en quedin algunes de senceres)
– A la pastamobtinguda afegir-hi el chili, aigua amb sal i la ceba tallada en juliana.
– Barrejar-ho tot amb la ma i fer boles aixafades
– Fregir com si fossin croquetes.

Han de quedar cruixents.

Mireu com ens vam posar les botes! Bon profit!

image

Exemple de rice curry fantàstic

image

Entaulats amb el menjar

image

La Chamilla forever

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s